Filip Talián je s minulou sezónou nadmíru spokojen a nejvíce si rozumí se svým futsalovým dvojčetem Voldysem!

10.04.2017 11:01

Rozhovor s Filipem Taliánem je venku. Náš kapitán a předseda se rozpovídal pro klubový web. Přejeme příjemné čtení u pondělního obědu.       

 

1. Ahoj, představil by sis před šesti lety když jsi klub spolu s několika lidmi zakládal, že o Edisonu se bude mluvit jako o jednom z nejlepších mužstev v Ostravě?

No musím říct, že Edison byl už jako takový založený předtím, než jsem do něj vstoupil já. Vše bylo pouze na bázi turnajů. Tým se scházel na Rychlý Míč a Dimako. Tehdy to fungovalo tak, že kdo byl v pátek v hospodě, měl nohy a ochotu hrát, tak hrál. Když jsem do Edisonu vstoupil s Erikem a Honzou Boháčkem, podařilo se nám přilákat mladší hráče. Rozhodně si nás 7, tenkrát stálých hráčů nepředstavilo, že dokážeme něco takového.

2. Letošní ročník se zdá být zlomový. Áčko vyhrálo krajský přebor s neuvěřitelným náskokem 17-ti bodů a béčko taktéž suverénně postoupilo do okresu. V čem spočívají tyto úspěchy?

Já si myslím, že zlomové byly všechny tři roky v KP, kdy mužstvo velmi vyrostlo a začalo hrát futsal. Za tímto vidím hlavně ustálený kolektiv. Hráči se u nás střídají pouze minimálně a v tom je naše síla.  „B“ týmu velmi pomohlo doplňování o hráče z „áčka“, kteří se této úlohy zhostili velmi obětavě.

3. Pojďme první k A-týmu. Po třech úspěšných letech v kraji vše směřuje k účinkování v Divizi (3.liga). Myslíš si, že vše zvládneme organizačně a s totožným hráčským kádrem?

 O kádr strach nemám. Věřím, že budeme konkurence schopní, pokud se nám podaří chodit v dostatečném počtu. Spíše jsem větší skeptik v těch organizačních věcech. Doufám, že se do organizace zapojí více lidí, kamarádů i rodinných příslušníků a vše zvládneme.

4. Myslíš, že budou zapotřebí nějaké posily a jakých postech?

O posilách jsme se prozatím nebavili, ale nechtěl bych kádr nějak měnit. Vše nám celkem šlape, jen nás někdy brzdí šichty jednotlivých hráčů. Před minulou sezónou k nám měl přijít pouze Kuba Polášek, ale tento přestup přibrzdilo zranění kolene. Pokud se dá do pořádku, věřím, že budeme schopni tento přestup nebo hostování dotáhnout. Velmi rád bych byl, kdyby se co nejvíce podařilo docházet Alešovi Moocovi (18), který je na svůj věk velmi šikovný!  Celkově máme kontakty na výborné fotbalisty, takže tady by nás bota tlačit neměla.

5. Občas se stávalo, že jsme si dobře rozehraný zápas na konci zkomplikovali. Nebojíš se toho, že by se to v divizi mohlo projevit, jelikož se hraje čistý čas?

Bohužel toto pramení z našeho stylu hry. Neumíme ubrat na pohybu, agresivitě v napadání atd. Stále chceme dávat góly a věřím, že proto to taky hrajeme. Nedovedu si představit, že budu stát 40 minut před 6m čárou a bránit s čím jsme se už u některých týmů setkali. Vždy je to „něco za něco“.

6. V divizi sice nejsme, ale kdyby to vyšlo. Ve kterých patrech tabulky věříš, že bychom se mohli pohybovat?

Doufám, že již dnes můžeme říkat, že tam jsme, protože tomu vše nasvědčuje. Nikdy jsme jedno zápasovou soutěž nehráli, tak si to neumím představit, ale věřím, že na klidný střed mít budeme. Sehráli jsme přátelské zápasy s druholigovými týmy a rozhodně jsme netahali za kratší konec.

7. Teď k béčku. 2 roky, 2 postupy. Čekal jsi to?

V první řadě bych chtěl říct, že mě velmi mrzí přístup některých lidí k působení v „B“ týmu. Myslel jsem si, že ta první sezóna byla startovací a zlepší se to, ale bohužel tréninková docházka je tristní! Tým je relativně velmi zkušený. Hráči jako Sobita, Hoang, Šmalik a neposlední řadě Děček mají mnoho let zkušeností. Velmi dobře se zapojil Remeš, Sohr a Sobek. Pokud přijdou hráči jako Pyšno, Lebica a Mooc, tak jde vidět rozdíl oproti ostatním týmům. Já moc nejsem zastáncem, aby chodilo za „B“ tým několik hráčů „áčka“, protože vím, že když jsme začínali a přišli někam hráči z Okresu a Kraje, tak jsme měli s těmito týmy velké problémy a i když to pravidla povolují, přijde mi to trošku „nefér“. Bohužel z různých důvodů musíme „B“ tým na každém turnaji doplňovat a v tomto si myslím, že především tkví úspěch.

8. Letos B-tým vypadal o hodně živější než loni. Čím to bylo?

Kluci se sehráli a více vyzráli. Je třeba na sebe mluvit a komunikovat mezi sebou, pak by měl rozhodovat i nižší věk oproti některým ostatním týmům.

9. Myslíš se, že by béčko mělo setrvat v okresní třídě nebo si vyzkoušet okresní přebor kde je jednou tolik zápasů?

No pokud si vezmeme, že na každém zápase „béčka“ byli přítomni 2-3 hráči z „A“ týmu a vezmeme v potaz, že těchto turnajů bylo pouze 5. Nedovedu si představit, jak by byli jednotliví hráči vytížení při 10 turnajích. Nemyslím si, že by měl „B“ tým i díky přístupu takovou kvalitu, aby byl schopen v Okresu konkurovat.

10. Jak funguje prolínání hráčů mezi oběma týmy?

Na to jsem odpověděl v předchozích otázkách. Nejvíce tento rok za „B“ tým odehrál Vrečka s Erikem Taliánem, kteří společně nasbírali 35 bodů.

11. Jak vypadá tréninková docházka? A do kdy se ještě bude trénovat?

Musím říct, že „tréninky“ velmi často doplňujeme o cizí kluky, bez kterých by to nešlo. Nejlépe se nám to daří v zimě, kdy často chodí i druholigoví fotbalisté. Celkově jsem velmi potěšen nadšením hráčů „A“ týmu docházet na tréninky, když mají na druhý den fotbalový zápas, a třeba Mučis jezdí na každý trénink z Velké Polomi! Proto mi přijdou určité omluvenky pouze jako výmluvy.

12. A teď k tobě. V čem si myslíš, že jsi dobrý a v čem by ses naopak chtěl zlepšit?

Zlepšit se chci ve všem, jelikož jsem jeden ze dvou hráčů, kteří neprošli fotbalem…

13. S kým si na hřišti nejvíce rozumíš?

No, prý jsme s Jirkou Voldánem jako dvojčata, tak asi s ním :D. Musím říct, že výborný a troufnu si říct nadstandardní hráč je Sedlo. A vyzvednout přihrávky Tomáše Vrečky na „zadní tyč“, kde se snažím pohybovat.

14. A na konec. Vypadá to, že v Edisonu vše funguje, kde jsou hranice tohoto klubu? Byl tu návrh rozjet nějaký nový projekt, ve kterém jsme měli hrát hlavní roli. Můžeš nám k tomu něco říct?

Hranice máme bohužel pouze finanční. Ty nás velmi limitují a asi tak jako v každém sportu dokážou udávat směr, kam se jednotlivý klub bude ubírat. Pomáhá nám Restaurace U Edisona, ze kterého nám plyne jediná a největší část sponzoringu. Kvůli Divize musíme zvýšit i startovné pro jednotlivé hráče, jelikož bychom to se současnými financemi neutáhli. Chtěl bych říct, že dresy, halu a vše potřebné si platíme sami.

K velmi zajímavému projektu bych chtěl říct asi tolik, že nás tato nabídka velmi potěšila. Přišla od člověka, který nám drží palce a pokud je něco třeba tak pomůže! Je to člověk, který pro futsal v Ostravě dělá asi nejvíce ze všech lidí! My jsme se pro tento rok rozhodli tuto nabídku nevyužít, ale rozhodně nějakou budoucí spolupráci nezavrhujeme. Chceme si vyzkoušet Divizní soutěž a pak se uvidí.

 

Závěrem bych chtěl říct, že jsem s průběhem sezóny nadmíru spokojený. Trošku jsem na nás cítil tlak, jelikož naše přípravy s týmy z vyšších lig dopadaly velmi kladně a všichni nás klepali po ramenech. Záleželo na tom, jak se s tím popereme my, ale jak se ukázalo, tak jsme to zvládli se ctí.